De 3 dozen methode - Monique Engelhard - Professional Organizer

De 3 dozen methode

Opruimen kan een overweldigende taak zijn, vooral wanneer we geconfronteerd worden met jaren aan verzamelde spullen. Waar begin je en hoe? De 3 dozen methode biedt een eenvoudige en effectieve aanpak. Deze methode, die ik vaak gebruik in mijn werk als organizer, helpt je bij het maken van beslissingen over wat te bewaren, weg te doen of te doneren, en – het meest uitdagende – waar je nog over twijfelt.

De methode uitgelegd

Deze aanpak vereist dat je drie dozen (of kratten/zakken) klaarzet, elk met een eigen doel: Bewaren, Wegdoen/Doneren, en Twijfel. Terwijl je elk item in je huis onderzoekt, beslis je in welke doos het hoort. De eerste twee keuzes zijn meestal rechttoe rechtaan, maar de derde doos, de ‘Twijfel’-doos, verdient extra aandacht.

Omgaan met twijfel

De ‘Twijfel’ doos bevat items waarvan je niet zeker weet of je ze wilt houden. Misschien hebben ze sentimentele waarde, of geloof je dat ze in de toekomst nuttig kunnen zijn. De sleutel tot het effectief hanteren van deze twijfelachtige items is tijd en perspectief. Hier zijn enkele tips:

  1. Geef jezelf een specifieke tijd, zoals een maand of twee, waarin je beslist over de items in de ‘Twijfel’-doos. Als je ze binnen deze periode niet hebt gebruikt of gemist, is het misschien tijd om afscheid te nemen.
  2. Vraag jezelf af waarom je vasthoudt aan bepaalde items. Als het sentimenteel is, overweeg dan of een foto van het item dezelfde herinnering kan vasthouden zonder ruimte in te nemen.
  3. Hoe zou je ruimte eruitzien zonder dit item? Als het weghalen van bepaalde twijfelachtige items je ruimte visueel en functioneel verbetert, kan dat de motivatie zijn die je nodig hebt om ze los te laten.
  4. Voor items waar je echt niet over kunt beslissen, overweeg een aparte opslagruimte waar je ze kunt bewaren. Als je ze na een bepaalde periode niet hebt gemist of nodig hebt gehad, kun je overwegen ze te doneren of weg te doen.

De 3 dozen methode gaat niet alleen over het fysiek opruimen van ruimte, maar ook over het creëren van mentale helderheid en het bevorderen van een leefomgeving die rust en vreugde brengt. Door extra aandacht te besteden aan de items in de ‘Twijfel’-doos, kun je een evenwicht vinden tussen vasthouden en loslaten, wat uiteindelijk leidt tot een meer georganiseerd en harmonieus thuis.

Heb je vragen of hulp nodig? Ik help je graag op weg.

Monique Engelhard

Professional Organizer