De vijf minuten regel - Monique Engelhard - Professional Organizer

De vijf minuten regel

Klein beginnen voor grote veranderingen

Wanneer je wilt beginnen met opruimen en organiseren is er een simpele, maar krachtige techniek die wonderen kan doen voor iedereen die worstelt met rommel of uitstelgedrag, de vijf minuten regel. Als organizer heb ik deze methode keer op keer succesvol toegepast, zowel in mijn eigen leven als bij het helpen van klanten. Het succes van de vijf minuten regel ligt in zijn eenvoud en veelzijdigheid, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is voor iedereen die zijn ruimte en tijd beter wil beheren.

Wat is het?

De vijf minuten regel is precies wat het klinkt. Kies een taak of project waar je tegenop ziet en besteed er slechts vijf minuten aan. Zet een timer op vijf minuten en begin. Het idee hierachter is dat het starten vaak het moeilijkste deel is. Eenmaal begonnen, is de psychologische barrière doorbroken en zul je merken dat het veel makkelijker is om door te gaan, zelfs na de timer.

Waarom het werkt

Dit principe werkt om meerdere redenen. Ten eerste, het verlaagt de drempel om te beginnen. Veel mensen stellen taken uit, omdat ze als een berg tegen de taak opzien. Door jezelf te beperken tot slechts vijf minuten, wordt de taak mentaal veel hanteerbaarder. Ten tweede, het biedt directe voldoening. Zelfs een kleine hoeveelheid vooruitgang kan motiverend werken en de basis leggen voor verdere actie. Tot slot, het stimuleert om door te gaan. Vaak is vijf minuten genoeg om in een ‘flow’ te komen, waardoor je langer door wilt gaan dan je oorspronkelijk van plan was.

De vijf minuten regel kan op vrijwel elk gebied van je leven worden toegepast, van het opruimen van een rommellade tot het starten van een fitnessroutine of het werken aan een project. Het kan ook helpen bij het verminderen van overweldiging door grote taken op te delen in kleinere, meer beheersbare segmenten.

Als professional organizer heb ik gezien hoe deze eenvoudige techniek mensen helpt hun huizen en kantoren te transformeren, en belangrijker nog, hun relatie met tijd en ruimte. Door klein te beginnen, ontdekken ze dat ze in staat zijn om grote veranderingen aan te brengen. Dus, de volgende keer dat je tegen een ontmoedigende taak aanloopt, probeer dan de vijf minuten regel. Je zult verbaasd zijn over wat je kunt bereiken in slechts een paar minuten tijd.

Heb je vragen of hulp nodig? Ik help je graag op weg.

Monique Engelhard

Professional Organizer