Clean desk policy - Monique Engelhard - Professional Organizer

Clean desk policy

Een clean desk policy is een regel op het werk dat je je bureau schoon en netjes moet houden. Meestal aan het einde van de dag of wanneer je weggaat van je bureau moet je zorgen dat alles netjes is opgeruimd. De regel geldt meestal voor iedereen op kantoor ongeacht rol of functie. Een professional organizer kan helpen bij het verwijderen van overtollige items en een georganiseerde omgeving te creëren. Het helpt echt om je te kunnen focussen op je werk zonder afgeleid te worden door rommel of onnodige dingen.

Doel

Het belangrijkste doel van een clean desk policy is ervoor te zorgen dat vertrouwelijke en gevoelige informatie niet rond blijft slingeren waar onbevoegde personen er toegang toe kunnen krijgen. Een clean desk policy kan ook de productiviteit verbeteren door rommel en afleiding te minimaliseren en een meer georganiseerde werkomgeving te bevorderen.

Je kunt denken aan papierwerk en documenten die aan het einde van elke dag of wanneer de medewerker weg is van hun bureau worden opgeborgen. Alle computerschermen moeten vergrendeld worden wanneer de medewerker weg is. Vertrouwelijke documenten moeten in een afgesloten lade of kast worden geplaatst. In sommige gevallen kan een clean desk policy ook vereisen dat medewerkers hun bureaubladen vrijhouden van niet-werk gerelateerde items, zoals voedsel- en drankcontainers, boeken en persoonlijke spullen. Dit zou afleiding kunnen veroorzaken en je productiviteit verminderen.

Voor- en nadelen

Over het algemeen kan een clean desk policy een veiligere, meer beveiligde en productievere werkomgeving bevorderen. Echter is het tijdrovend, kan het ook overdreven overkomen en een gevoel creëren dat je als werknemer minder vrijheid hebt. Wat weer ten nadele kan zijn voor je werkplezier. Het is daarom ook belangrijk om te onthouden dat een beetje persoonlijkheid op je bureau je kan helpen je op je gemak te voelen op je werkplek. Probeer een goede balans te vinden tussen persoonlijkheid en professionaliteit.

Heb je vragen of hulp nodig? Ik help je graag op weg.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie