Spiegel - Monique Engelhard - Professional Organizer

Spiegel

Spiegel

Spiegel,

     1 Laat genadeloos de rimpels van zorg zien en het verdriet in je ogen. Er zijn dagen waarop je er niet in kunt kijken omdat je jezelf niet meer herkent. Je lijkt op de oude indiaan uit je lievelingskinderboek.

     2 Elke rimpel die je ziet is een bewijs van je liefde. Je ogen hebben zachter leren kijken. Je ziet dat je ondanks alles jezelf bent gebleven. Die oude indiaan was vroeger al je held. Bron: Lotje&Co

Mantelzorg

Mantelzorger zijn is vaak een grote verantwoordelijkheid. Je zorgt en regelt een hoop voor iemand die dat niet of nauwelijks zelf kan. Veel mantelzorgers hebben een baan, een druk gezinsleven en proberen ook nog iets van een sociaal leven te leiden. Het gevaar schuilt er in dat je als mantelzorger maar door gaat zonder er veel bij stil te staan wat het met jou doet. Je bent de zorg als “gewoon” gaan zien. Iets wat je al jaren doet, is lastig te veranderen en is een onderdeel van jou geworden.

Wanneer je constant doorgaat en niet stilstaat bij wat een situatie met jou doet ga je aan jezelf voorbij. Je doet jezelf tekort als je blijft rennen. Je vindt dat je sterk moet zijn voor diegene waar je voor zorgt, maar is dat eigenlijk wel zo? Is het niet goed om ook eens hard op te zeggen dat het je soms allemaal even te veel is? Ik denk van wel. Door even afstand te nemen, kan er weer ruimte ontstaan voor vernieuwde energie om door te gaan met die situatie of aanpassingen aan te brengen.

Tijd voor jezelf

Als ik naar mezelf kijk en de zorg voor mijn dochter, dan weet ik dat ook ik vaak maar doorga. En de zorg rondom haar als gewoon ben gaan zien. Je leert ermee om te gaan en je probeert er iedere dag weer het beste van te maken. Ook al is dat soms heel zwaar en voelt het soms als overleven. De tijd of momenten die ik voor mezelf heb zijn heel kostbaar, ik plan ze bewust in mijn agenda. Even tijd om te ontspannen, op te laden of gewoon niks te doen.

Wat heeft deze blog dan te maken met een Professional Organizer? Misschien wel helemaal niets, maar misschien ook alles. Door mijn baan als professional organizer zie ik wat de meerwaarde is als je woon- en leefomgeving goed georganiseerd is, zodat er ook tijd over blijft voor zelfreflectie en het delen van mijn ervaringen als mantelzorger!

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie