ADHD en opruimen - Monique Engelhard - Professional Organizer

ADHD en opruimen

ADHD

Laat ik allereerst beginnen met waar de afkorting ADHD officieel voor staat: “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. De meeste mensen kennen ADHD echter als “Alle dagen heel druk”, maar dat is natuurlijk wel een eenzijdig beeld. Zo kunnen mensen met ADHD onder andere moeite hebben met hun concentratie, snel afgeleid zijn, erg druk zijn en impulsief en/of vergeetachtig zijn. Ook kunnen mensen met ADHD moeilijk omgaan met de verplichtingen van het dagelijks leven, hebben moeite om dingen te plannen en om die planning daadwerkelijk uit te voeren. Wanneer je last hebt van ADHD kan opruimen een uitdaging zijn.

Diagnose

Veel mensen hebben kenmerken die passen bij ADHD maar zijn nooit gediagnosticeerd door een arts. Het hebben van een diagnose kan echter ook duidelijkheid geven en een bepaalde rust geven, je weet immers wat er nu aan de hand is. Hierdoor kun je beter begrijpen waarom je soms tegen bepaalde dingen aanloopt en kun je met goede adviezen er mee leren omgaan.

Dat leren omgaan met bepaalde situaties is vaak een heel proces en de ene dag is de andere niet. Wanneer je moeite hebt met bepaalde vaardigheden, bijvoorbeeld je spullen uitzoeken en opruimen, administratieve zaken of tijdsplanning, dan kan een Professional Organizer van pas komen. Het is belangrijk om goed te kijken naar je eigen situatie: wat kun jezelf, wat wil je leren en waar heb je hulp bij nodig? (ik denk bijvoorbeeld aan het nemen van initiatief, organiseren, een planning maken en het uitvoeren van je gemaakte planning) Welke gewoontes of routines passen bij jou en kunnen jou helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden? Dit kan voor iedereen anders zijn en verschilt van persoon tot persoon.

ADHD en opruimen

Zo kan het aanbrengen van structuur helpen om vaste gewoontes te vormen en te behouden. Hierdoor kan o.a. opruimen een stuk eenvoudiger worden. Je kunt dan denken aan:

  • Het maken van een rooster
  • Het maken van een stappenplan
  • Vaste tijden en vaste volgordes hanteren

Belangrijk is dat je prioriteiten leert stellen en dat begint vaak met jezelf de vraag te stellen: “waar wil ik mee gaan beginnen?” of “waar heb ik momenteel het meest last van?” Kies voor één ding om mee te beginnen en maak dat af. Wees niet te streng voor jezelf wanneer iets niet lukt, kijk vooral naar dat wat wel goed gaat.

Heb jij ook ADHD en/of herken je jezelf in dit verhaal, neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Samen kijken we of een Professional Organizer iets voor jou kan betekenen.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie