Pubers en opruimen - Monique Engelhard - Professional Organizer

Pubers en opruimen

Pubers

Toen mijn dochter 16 jaar geleden werd geboren stond mijn leven op z’n kop. Door bepaalde omstandigheden rondom de bevalling raakte zij ernstig gehandicapt. Van een gezonde baby in mijn buik kwamen we na een paar weken verblijf op de neonatologie intensive care afdeling met een meervoudig gehandicapt kind thuis. Totaal niet beseffende wat ons nog te wachten stond, is het een heel proces geweest om te komen waar we nu zijn. En ik kan zeggen dat ik daar trots op ben.

Pubers en opruimen

Mijn dochter is nu een puber, maar geen doorsnee puber. Wij hebben niet de struggles die veel ouders hebben als het gaat om opruimen bijvoorbeeld. Bij ons spelen weer hele andere dingen. Ik hoor uit mijn vriendenkring dat het moeilijk is om je puber te motiveren in het ondernemen van dingen. Ik kan me voorstellen dat dat best lastig kan zijn. Het aanleren van een eigen verantwoordelijkheidsgevoel is een hele klus! Je kunt er bijna niet van uit gaan dat pubers uit zich zelf gaan opruimen. Zeker niet als dit je als jong kind nooit is aangeleerd, uitzonderingen daar gelaten.

Door vaste afspraken te maken met je zoon of dochter betrek je hem of haar er meer bij en krijgt hij of zij ook een eigen verantwoordelijkheid hierin. Leg uit waarom en hoe je iets doet. Maak eventueel een schema waar je samen met je puber gaat invullen wie wat wanneer gaat doen. Maak het inzichtelijk en belangrijk geef je puber ook ruimte voor eigen inbreng.

Loslaten

Probeer los te laten dat alles op jouw manier gedaan moet worden. Er zijn meerdere wegen naar Rome! Geef je puber de ruimte hier zelf keuzes in te maken. Op deze manier leert je puber zelf wat wel en wat niet voor hem/haar werkt. Zo vergroot je de zelfstandigheid van je kind. Door samen afspraken te maken creëer je overzicht en zijn jouw verwachtingen ook duidelijker. Leg de lat niet te hoog en accepteer dat hun planning en uitvoering niet de jouwe hoeft te zijn. Pubers hebben nu eenmaal andere prioriteiten dan die jij hebt!

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie