PGB administratie - Monique Engelhard - Professional Organizer

PGB administratie

Pgb administratie

Wanneer je een Persoonsgebonden Budget (PGB) ontvangt, dan regel je zelf je zorg én bepaal je zelf door wie, wanneer en hoe je geholpen wordt. Dit geeft je een hoop vrijheid maar daar staat tegenover dat je ook meer moet regelen. Er horen namelijk wel een aantal regels bij het PGB want vergeet niet, dat het hier om gemeenschapsgeld gaat. Mede daarom is het belangrijk dat je er verantwoordelijk mee omgaat.

Bij een PGB hoort een administratie. Zo houd je overzicht over betalingen en de besteding van je budget. Sommige mensen kiezen ervoor de administratie uit te besteden. Ik ben er een voorstander van dat het goed is om deze administratie ook zelf bij te houden, aangezien je zelf verantwoordelijk blijft voor hoe je het geld hebt uitgegeven.

Wanneer je het jaarbudget door 12 deelt, weet je wat je per maand maximaal aan zorg kunt besteden. Om overzicht te houden aan welke zorgverlener je welk bedrag uitbetaald, kun je een schema gebruiken. Heb je vragen over een schema, neem gerust contact op.

Nu komt het nieuwe PGB portaal eraan. Een aantal zorgkantoren zijn al op dit nieuwe systeem overgestapt. Hierin kun je de urendeclaratie digitaal regelen maar ook zorgovereenkomsten eenvoudig afsluiten. Dit verlaagt de administratieve lasten van budgethouders of diens vertegenwoordiger en zorgverleners. In dit nieuwe systeem werken budgethouders, zorgverleners, zorgkantoren, gemeenten en de SVB samen. Je regelt de PGB zaken sneller, eenvoudiger en overzichtelijker. Op mijnpgb.nl kun je al een kijkje nemen hoe het portaal eruitziet.

Naast deze digitale administratie kun je het beste ook alles op je eigen computer opslaan. Om alle brieven en informatie die je ontvangt op te bergen, kun je een A4 documentenmap met vakken gebruiken. Vaak hebben deze index labels, zodat je eenvoudig de inhoud kunt herkennen. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar.

Wil je meer weten, kijk dan ook eens op www.pgb.nl. Dit is een site van “Per Saldo” een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Je vindt hier algemene en actuele informatie over het PGB. Hulp nodig? Neem contact met me op!

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie