Rust, ruimte en overzicht

Rust, ruimte en overzicht

Wie wil dat nou niet! In deze blog vertel ik je welke stappen jezelf kunt zetten om rust, ruimte en overzicht te krijgen en te houden.

Onrust

Misschien herken je het bij jezelf dat je onrustig wordt omdat je te veel spullen hebt, je niet weet waar je moet beginnen met opruimen. Of dat je het gevoel hebt tijd tekort te komen. Niet fijn, want dit kan stress veroorzaken, en we weten dat stress meestal niet goed voor je is. Om ervoor te zorgen dat je meer rust ervaart in je woon- en leefomgeving is het verstandig om bewuste keuzes te maken. Als eerste de keuze of je iets bewaard of dat iets weg mag en als tweede maak je een keuze waar je iets bewaard. Je hoeft en kunt meestal (door ruimtegebrek) niet alles bewaren. Bewaar alleen de spullen die je daadwerkelijk gebruikt of nodig hebt.

Overzicht

Rust, ruimte en overzicht creëer je door vaste opbergplekken te gebruiken, zo ontstaat er structuur. Wanneer je spullen op een logische plek opbergt (gereedschap bewaar je niet in de keuken) ontstaat er ook overzicht. En dit overzicht zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Om er nu voor te zorgen dat je spullen opgeruimd zijn en je het overzicht behoudt, is het ook goed om eens na te denken over je aankoopgedrag. Vaak zijn we geneigd impulsief spullen te kopen, die we eigenlijk niet nodig hebben.

Wat je kunt doen om impulsieve aankopen te vermijden is, om een 3 dagen regel te hanteren. Dit houdt in dat wanneer je iets ziet wat je graag wilt kopen, je tegen jezelf zegt dat je 3 dagen wacht.  Mocht het na 3 dagen nog steeds in je hoofd zitten en heb je er het geld voor of voor over, overweeg dan om het te kopen. In de meeste gevallen denken we er na 3 dagen niet meer aan en zo kun je impulsieve aankopen enigszins voorkomen. In mijn blog “opgeruimd staat netjes” lees je hier ook iets over.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben, neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Samen kijken we of een Professional Organizer iets voor jou kan betekenen.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie