Mantelzorger op vakantie, - Monique Engelhard - Professional Organizer

Mantelzorger op vakantie,

Als mantelzorger heb je vaak een enorme verantwoordelijk, de zorg die je biedt kun je niet zomaar even stopzetten. In mijn eerdere blog “spiegel” kun je hier meer over lezen. Maar hoe doe je dat dan als je graag op vakantie wilt, of een weekendje weg. Qua planning komt daar veel meer bij kijken dan wanneer je geen mantelzorg geeft.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voor onszelf te zorgen en voldoende ontspanningsmomenten te creëren. Dat even bijtanken heb je simpelweg nodig om de zorg te kunnen blijven geven. Mocht je als mantelzorger uitvallen voor langere tijd dan heb je al snel een groot probleem. Als mantelzorger heb je soms ook vakantie nodig.

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om tijd voor jezelf te creëren. Vaak komt er een schuldgevoel bij kijken wanneer ik mezelf even op de eerste plaats zet. Toch maak ik bewust ruimte vrij in mijn agenda, al is het maar voor een wandeling in het bos. Hoe klein het ook lijkt, het effect is groot. Tijdens deze momenten kom ik fysiek even los van de zorg, en krijg ik door te ontspannen ruimte in mijn hoofd voor andere gedachten en nieuwe inzichten. Dat geeft mij weer nieuwe energie en werkt heel goed voor mij.

Vergoeding

Wanneer je als mantelzorger op vakantie wilt heb je een aantal opties. Allereerst kun je nagaan of er iemand in de familie, vriendenkring de zorg tijdelijk wil/kan overnemen. Wanneer dit geen optie is kun je ook denken aan een thuiszorgorganisatie. De zorgverzekering biedt tegenwoordig een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Je kunt dan gebruikmaken van zorgverleners, zoals bijvoorbeeld Saar aan Huis of Senior service. Hoeveel uur je vergoedt krijgt vanuit de zorgverzekering hangt vaak af van de afspraken die met zorgverleners zijn gemaakt. Kijk voor de voorwaarden bij je zorgverzekering.

Herken je jezelf in dit verhaal en kun je hierin ondersteuning gebruiken? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Samen kijken we of een Professional Organizer iets voor jou kan betekenen.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie