Verzamelwoede - Monique Engelhard - Professional Organizer

Verzamelwoede

Verzamelwoede is een term die verwijst naar een obsessief verzamelgedrag waarbij iemand buitensporig veel objecten of bezittingen verzamelt en opslaat. Vaak tot een punt waarop het dagelijks leven en welzijn negatief wordt beïnvloed. Het kan ook wel worden omschreven als verzamelmanie, verzamelobsessie of hoarding.

Herkennen

Tekenen die kunnen wijzen op verzamelwoede zijn bijvoorbeeld het verzamelen van grote hoeveelheden spullen, zelfs als deze geen praktische of sentimentele waarde hebben. Het niet kunnen weggooien van spullen, zelfs als deze kapot of onbruikbaar zijn. Het verzamelen van spullen die ruimte in beslag nemen en waardoor je huis overvol raakt, waardoor het moeilijk wordt om te bewegen of te functioneren. Het hebben van een sterke emotionele band met de spullen die je verzamelt, waardoor het moeilijk is om afstand van ze te doen. Het niet kunnen stoppen met het verzamelen van spullen, zelfs als je financiële problemen hebt of als het verzamelen van spullen ten koste gaat van je relaties of je gezondheid. En het ervaren van angst of stress wanneer je probeert om afstand te doen van spullen. Maar ook het verbergen van de omvang van je verzameling voor anderen.

Last

Als je merkt dat je last hebt van deze tekenen, kan het zijn dat je lijdt aan verzamelwoede en is het misschien tijd om actie te ondernemen. Er zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze gewoonte te doorbreken.

  1. Het is belangrijk om te beseffen dat je te veel spullen verzamelt en dat dit een negatieve impact heeft op je leven.
  2. Stel realistische doelen voor jezelf om te verminderen wat je verzamelt en het aantal spullen dat je bewaart.
  3. Begin met het opruimen van een kleine ruimte, zoals een kast of een lade. Sorteer de spullen die je wilt houden en die je wilt wegdoen.
  4. Maak een plan om je verzamelwoede te verminderen en houd je aan dit plan.
  5. Vraag hulp aan vrienden of familieleden om je te ondersteunen bij het opruimen van je spullen.
  6. Als je merkt dat je moeite hebt om je verzamelwoede onder controle te krijgen, kan het helpen om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een psycholoog of een opruimcoach.

Onthoud dat het doorbreken van verzamelwoede niet gemakkelijk is en tijd kost. Blijf gemotiveerd en beloon jezelf wanneer je vooruitgang boekt. Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben, neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Samen kijken we of een Professional Organizer iets voor jou kan betekenen.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie