Wie wat bewaart... - Monique Engelhard - Professional Organizer

Wie wat bewaart…

Administratie bewaren

Als je nagaat wat je in een mensenleven allemaal bewaart, dan is dat veel. Voor de een meer dan voor de ander natuurlijk, maar gemiddeld bewaren we een hoop. We kennen allemaal wel de uitdrukking “wie wat bewaart die heeft wat”. Daar zit natuurlijk wat in, spullen kunnen immers nog van pas komen. Toch bewaren we al snel te veel en op het moment dat je iets nodig hebt is het vaak niet te vinden. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel spullen je hebt opgeborgen in kasten en dozen, waar je eigenlijk niks meer mee doet en eigenlijk ook niet nodig hebt.

Wie wat bewaart, heeft al gauw teveel

De dingen die we bewaren kunnen tastbare herinneringen zijn met een emotionele waarde, maar waar we uiteindelijk niks mee doen. Zo heb ik zelf ook genoeg van deze tastbare herinneringen. Om een voorbeeld te noemen: de gipsafdruk van mijn buik toen ik zwanger was van mijn dochter, heb ik toch wel zo’n 10 jaar in een doos in de kast bewaard. Ik keek er nooit naar om, maar vond het op de een of andere manier toch lastig om weg te doen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik die gispafdruk niet nodig had. De herinnering dat ik op een zonnige middag in de tuin zat en samen met een vriendin de gipsafdruk maakte weet ik nog heel goed. Die herinnering in mijn hoofd is levendiger dan de afdruk zelf.

Uiteindelijk ben ik alle kasten nagegaan en heb ik van een hoop spullen afscheid genomen. Heerlijk al die ruimte die ontstond. Het begin was even moeilijk, maar het “ontspullen” gaf ook innerlijke rust. En al die spullen die weg zijn gegaan? Ik mis ze niet eens.

Begin klein

Wanneer je het lastig vindt om spullen met een emotionele waarde weg te doen, begin dan met de spullen waar je dat minder bij hebt. Zo maak je een begin. Spullen met emotionele waarde bewaar je apart in een krat. Kijk twee weken later nog eens in de krat en bedenk dan wat er weg kan. Maak eventueel een foto van hetgeen je wegdoet. Op deze manier is de herinnering nog steeds een beetje tastbaar. Leef niet in het verleden, maar in het nu en maak ruimte voor de toekomst! Immers wie wat bewaart, heeft al gauw teveel.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie