Zelfredzaamheid - Monique Engelhard - Professional Organizer

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

Als Professional Organizer ben ik voornamelijk werkzaam binnen de zorgmarkt. Ik kom bij mensen thuis die op de een of andere manier het overzicht of de structuur kwijt zijn. Mensen die zich in een situatie bevinden waarin zelf voor structuur zorgen lastig of moeilijk is. Waar vaak meer speelt of aan de hand is en die door de maatschappij vaak niet worden gezien of erkend.

Ze horen er niet bij en voldoen niet of nauwelijks aan de standaard die we als maatschappij als normaal zien. Maar wat is normaal, wat is de norm en wie bepaalt dat? Misschien kunnen we proberen het “normaal” los te laten, en de mens zien en waarderen hoe hij of zij is. Iemand is niet alleen maar een diagnose, het plaatje is immers altijd groter!

Zelfredzaamheid

Wanneer je het overzicht kwijt bent en geen structuur hebt in het dagelijks leven, dan geeft dat vaak een gevoel van onrust. Je thuis voelen in je woon- of werkomgeving geeft een goede basis van waaruit je deel kunt nemen aan de maatschappij. Het geeft je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Vaak hoor ik ook de term “zelfredzaamheid” voorbijkomen, ofwel het vermogen om zelfstandig te functioneren met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Het vergroten van je zelfredzaamheid wordt vaak als doel ingezet maar wat als je zelfredzaamheid niet als doel gaat zien maar als een weg? Een weg waarop je leert omgaan met een aandoening of een beperking?

Door grip te krijgen op je leven – ook als er nog steeds sprake van een aandoening of een beperking is – ontwikkel je nieuwe vaardigheden en zijn je eigen mogelijkheden het uitgangspunt. Een Professional Organizer biedt praktische ondersteuning en geeft bruikbare oplossingen om de dagelijkse dingen zelfstandig te kunnen doen. Je kunt dan denken aan het opstellen van een dagstructuur of tips in het doen van je administratieve zaken. Zo ontstaat er stap voor stap rust, ruimte en overzicht in je hoofd. Wanneer je zelf kunt, zelf bepaalt en zelf verantwoordelijkheid neemt sta je in je kracht. Hierdoor neem je de regie in eigen handen en zal dit een bijdrage geven aan je kwaliteit van leven.

Herken je jezelf in dit verhaal en heb je ondersteuning nodig op weg naar zelfredzaamheid? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Samen kijken we of ik als Professional Organizer iets voor jou kan betekenen.

Monique Engelhard

Professional Organizer

Plaats een reactie